Στόχοι του Έργου

Κύριοι στόχοι του έργου ανά Ενότητα Εργασίας (ΕΕ):

Σύντηξη πολυμεσικής πληροφορίας για την ανάλυση ανθρώπινης συμπεριφοράς και την αναγνώριση συμβάντων (ΕΕ2)

Η σχετική ενότητα εργασίας αποσκοπεί στην υλοποίηση μεθόδων ανάλυσης ηχητικής και οπτικής πληροφορίας με σκοπό την αναγνώριση ανθρώπινης συμπεριφοράς και σχετικών συμβάντων, καθώς και στην ανάπτυξη μεθόδων σύντηξης οπτικοακουστικής πληροφορίας για τη βελτίωση της απόδοσης. Η εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων στα πλαίσια ενός συστήματος υποστηρικτικής διαβίωσης (assisted living) και η ολοκλήρωση στα πλαίσια μιας πλατφόρμας υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων με χρήση τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing) συγκαταλέγονται μεταξύ των αποτελεσμάτων του έργου.

Αναγνώριση και πρόβλεψη Γεγονότων (ΕΕ3)

Στόχος της συγκεκριμένης ενότητας εργασίας είναι η (i) η ανάπτυξη αποδοτικών τεχνικών μηχανικής μάθησης   για αναγνώριση γεγονότων και (ii) η ανάπτυξη αποδοτικών τεχνικών για αναγνώριση γεγονότων σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Διαχείριση περιεχομένου και εφαρμογών ξενάγησης και περιήγησης, σε εικονικούς και φυσικούς χώρους πολιτιστικής σημασίας και τουριστικού ενδιαφέροντος (ΕΕ4)

Στόχος της επόμενης ενότητας εργασίας είναι η εφαρμογή ΤΠΕ και η σύνδεση τους με την τουριστική, πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία. Οι εργασίες αφορούν στην δημιουργία μίας πλατφόρμας δημιουργίας, διαχείρισης και ανάπτυξης περιεχομένου για περιήγηση σε υποδομές εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, παρουσίαση δράσεων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτές καθώς και προγραμματισμό επισκέψεων μέσα από ένα σύστημα προσωποποιημένων προτάσεων. Αφορούν επίσης, σε δημιουργία διεπαφών περιήγησης σε τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα εμβύθισης, υψηλής εικαστικής ποιότητας και πιστής αναπαράστασης φυσικών χώρων, τα οποία θα αποτελούν εκπαιδευτικά και διαδραστικά εργαλεία κατανόησης και ερμηνείας των πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών.

Ανάπτυξη επίγειων και δορυφορικών δικτύων με χρήση τεχνολογιών SDN και NFV για υποστήριξη IoT (ΕΕ5)

Κύριος στόχος είναι η μελέτη της δυνατότητας χρήσης των νέων τεχνολογιών SDN/NFV στα δορυφορικά δίκτυα στα πλαίσια της δημιουργίας συνεργατικών εργαλείων τα οποία θα επιτρέπουν την ενοποιημένη χρήση των δορυφορικών και επίγειων δικτύων για παροχή υπηρεσιών από άκρο σε άκρο. Μέχρι σήμερα, η ενοποίηση των επίγειων και δορυφορικών δικτύων δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, λόγω των διαφορετικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούν τα δύο δίκτυα καθώς επίσης και το υψηλό κόστος των transponders, που αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στις ερευνητικές δραστηριότητες. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών SDN και NFV οι επίγειοι πάροχοι δικτυακών υπηρεσιών είδαν σημαντική μείωση των OPEX και CAPEX, πράγμα το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τους παρόχους δορυφορικών δικτυακών υπηρεσιών. Έτσι, τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί έντονο ενδιαφέρον από τους satellite operators για τις τεχνολογίες αυτές, και πως μπορούν να εφαρμοστούν στα δίκτυά τους. Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της ΕΕ αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μια πλατφόρμα καθώς  και ένα σύστημα Ομόσπονδης Διαχείρισης, τα οποία θα αποτελούν ένα συνεργατικό περιβάλλον για τα επίγεια και δορυφορικά δίκτυα. Επίσης, έχοντας μετρήσει τις επιδόσεις της πλατφόρμας και έχοντας εντοπίσει τα σημεία τα οποία θα μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις της, αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα έναυσμα για την ευρύτερη συνεργασία των δύο αυτών κλάδων των τηλεπικοινωνιών.

Δικτυακή Διαλειτουργικότητα, Προσαρμοστικότητα και Αποδοτική Λειτουργία σε Περιβάλλον IoT (ΕΕ6)

Η συγκεκριμένη ενότητα εργασίας αναφέρεται στη μελέτη της διαλειτουργικότητας μεταξύ ετερογενών δικτύων και της συνδεσιμότητας δικτυακών κόμβων σε περιβάλλον IoT (Internet of Things) με σκοπό την παροχή ευέλικτων υπηρεσιών/εφαρμογών. Οι εφαρμογές αυτές βασίζονται σε διαφορετικών ειδών πληροφορίες προερχόμενες από ποικίλες (υπάρχουσες ή νέες) δικτυακές υποδομές. Αποτέλεσμα της πράξης αυτής θα είναι η δυνατότητα αξιοποίησης με περισσότερο αποδοτικό τρόπο των υπαρχουσών υποδομών, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών και συνδυαστικών λύσεων που δε θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από μεμονωμένα δίκτυα. Ένα τέτοιου είδους δίκτυο IoT, αποτελούμενο από συσκευές-αντικείμενα ετερογενή μεταξύ τους και με διαφορετικές δυνατότητες, παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και ανοικτά προς επίλυση ζητήματα. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των δικτύων αυτών, αλλά και ορισμένα δικτυακά ζητήματα/απαιτήσεις που ανακύπτουν και θα δοθεί έμφαση για την επίλυσή τους (μέσα από καινοτόμες δικτυακές λειτουργίες και πρωτόκολλα) σχετίζονται με: (i) την προσαρμοστικότητα του δικτύου (Network Adaptation), (ii) την ενεργειακή αποδοτικότητα (Energy Efficiency), (iii) τη διαχείριση των ετερογενών συσκευών και δικτύων που καλούνται να διαλειτουργούν (Managing the Variety of Devices/Technologies), (iv) τα μοντέλα κίνησης που επικρατούν σε ρεαλιστικές συνθήκες (Mobility Models).

Ανάπτυξη τεχνολογιών κεραιών για έξυπνα φορετά (wearable) συστήματα (ΕΕ7)

Επιμέρους στόχοι του έργου βάσει της σχετικής ενότητας εργασίας είναι (i) o Σχεδιασμός και υλοποίηση κεραίας για ασύρματα φορετά (wearable) συστήματα, που θα αξιοποιεί στην κατασκευή της στοιχεία (εξαρτήματα) της ραπτικής των ενδυμάτων, όπως φερμουάρ, κουμπιά, πόρπες, ζώνες κλπ, (ii) o Σχεδιασμός και υλοποίηση φορετών γραμμών μεταφοράς (transmission lines) που θα ενσωματώνονται στο ρουχισμό του χρήστη χρησιμοποιώντας στοιχεία της ραπτικής των ενδυμάτων, όπως κουμπιά, σούστες, ταινίες Velcro, φερμουάρ κλπ. και η (iii) Αξιολόγηση των προτεινόμενων φορετών κεραιών και γραμμών μεταφοράς μέσω εφαρμογής τους σε πλατφόρμα IoT για αυτόνομη υποβοηθούμενη διαβίωση.

Επέκταση της Πλατφόρμας SYNAISTHISI και δημιουργία Περιβάλλοντος Υποστήριξης ανάπτυξης νέων υπηρεσιών (ΕΕ8)

Στόχοι της συγκεκριμένης Ενότητας Εργασίας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας SYNAISTHISI, ώστε να ωριμάσουν τα εργαλεία διαχείρισής της, να βελτιωθεί ο τρόπος σύνθεσης υπηρεσιών, και να δημιουργηθούν containers με snapshots της πλατφόρμας. Αναμένουμε ότι μέσω του containerization θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για χρήση της πλατφόρμας είτε τοπικά ή σε παράλληλες πλατφόρμες για την υποστήριξη διαφορετικών ομάδων και κάθετων εφαρμογών (verticals). Συνεπώς, θα είναι ευκολότερος ο πειραματισμός για ανεξάρτητους developers με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία πλήθους αυτοτελών services τα οποία συνολικά θα αποτελέσουν την απαρχή μιας Αγοράς υπηρεσιών υπό τη μορφή marketplace με εκθετικά οφέλη.

Ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης και πληροφόρησης για άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αισθητηριακές δυσκολίες με τη χρήση ειδικά  σχεδιασμένων εκπαιδευτικών ενοτήτων (modules) (ΕΕ9)

Στόχος είναι η δημιουργία μιας προσαρμοσμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μάθησης για άτομα 3ης ηλικίας και άτομα με αισθητηριακές δυσκολίες η οποία θα είναι προσβάσιμη από  όλες  τις κινητές συσκευές και η οποία θα παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε δωρεάν, ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό. Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό θα εμπεριέχει διαφορετικές πολυμεσικές μορφές σε μια καινοτόμα ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική ενότητα (module) κατάλληλη να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις της ομάδας στόχου. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ΕΕ είναι το τελικό προϊόν να συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, στη δημιουργία μιας μεγάλης εκπαιδευτικής κοινότητας και στην εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού από τη γνώση και την πληροφόρηση των ατόμων της ομάδας-στόχου.

Ανάπτυξη οδηγού υλοποίησης κέντρου δεδομένων χαμηλού κόστους (ΕΕ10)

Στόχος της τελευταίας Ενότητας Εργασίας είναι η δημιουργία ενός Οδηγού Πρωτότυπης υλοποίησης αρχιτεκτονικής Software Defined Data Center βασισμένος σε λογισμικό open source και υλισμικό  hardware ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.